Boerderij op IJburg

Eén van de belangrijkste dingen voor een mens, in mijn optiek, is het opgroeien met dieren en natuur. Verhalen dat sommige stadskinderen niet weten waar melk vandaan komt (uit de supermarkt?), vind ik verontrustend. Ik ben dan ook een voorstander van initiatieven om mensen, en dan vooral kinderen, meer in aanraking te laten komen met de natuur.

Afgelopen zomer kwam ik als zzp’er terecht op IJburg, waar ik meteen groot fan was van het initiatief ‘Boerderij op IJburg’. Op deze boerderij, waar we inmiddels 4 pony’s hebben staan, kunnen kinderen vanaf 4 jaar spelenderwijs kennis maken met de pony’s. Jaarrond zijn we geopend en kunnen de kinderen Ponymaatje worden. Dit betekent dat ze vanalles leren over de pony’s. Ze leren de pony’s poetsen, leren grondwerk, leren vanalles over het natuurlijke gedrag van de pony’s, voeding, huisvesting, ziektes, massage, voltige, enz. Zo kunnen de kinderen kind zijn, buiten zijn, en toch een doel en een taak hebben!

Minimaal 2 dagen in de week ben ik op IJburg te vinden om te kinderen hierin te begeleiden. Een prachtig initiatief, en we hebben grote plannen! Zo gaan we vanaf komend voorjaar ook andere cursussen aanbieden als de curus ‘Paard & Welzijn’, grondwerkcursussen, loswerken, trailerladen en horse agility. Ook de oudere jeugd en de volwassenen willen we gaan aanspreken, om nog meer mensen te laten genieten van het buiten zijn met deze prachtige dieren, en om ze bewust te maken van het natuurlijke gedrag, en hoe daarmee om te gaan.

IMG_20140827_141619

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *