Irwin Insights lessen
Tijdens deze grondwerk- en/of rijlessen (werken aan de hand, longeren, lange lijnen) gaan we aan de slag met een heldere communicatie tussen mens en paard om zo wederzijds begrip te creëren, met als doel de samenwerking zo plezierig, dwangvrij en succesvol mogelijk te maken en een oprechte connectie tussen jou en je paard te creëren. Dit is mogelijk voor alle disciplines en geschikt voor zowel communicatieve vraagstukken als gedragingen van je paard waar je mee worstelt, zoals niet kunnen stilstaan, zich afsluiten voor informatie, of (aanhoudende) angsten.
Enkele concrete voorbeelden van Irwin Insights:
♥ Irwin Insights helpt je een ‘nee’ van je paard te kunnen en durven accepteren, om vervolgens samen met je paard te kijken naar hoe dat een ‘ja’ kan worden op een manier die voor jullie allebei werkt. Bijvoorbeeld door als je paard spanning krijgt door de omgeving en daardoor ergens niet langs wil, te kijken wat jij kan doen om je paard te laten zien dat je weet wat hij nodig heeft om er wel langs te kunnen gaan.
♥ Irwin Insights helpt je in kaart te brengen wat de persoonlijke ruimte van je paard is, dit te respecteren en dit andersom ook te vragen. Bijvoorbeeld door heftige bewegingen rondom het hoofd te vermijden.
♥ Irwin Insights helpt je helder grenzen te kunnen stellen, zonder je paard weg te jagen of af te straffen. Bijvoorbeeld door je hand rustig op één plek te houden om te voorkomen dat je paard dichterbij komt.
Als Irwin Insights instructrice geniet ik er elke dag van om te zien hoe wederzijds respect en begrip een connectie vormen van waaruit een diep vertrouwen ontstaat. In dit vertrouwen zoekt je paard geen andere paarden, voedsel of gefrustreerde gedragingen meer op als hij het even niet meer weet, maar durft hij jou als leider te accepteren en jou op te zoeken voor steun en begeleiding. Zo ontstaat er een duidelijk, zacht, eerlijk en dwangvrij spel met echt tastbare resultaten. Zodra dat spel er vanaf de grond goed in zit gaan we kijken naar hoe we dit voort kunnen zetten vanaf de rug van je paard. Je zal zien dat dit naadloos op elkaar aansluit.
Irwin Insights kan je helpen bij het starten met jonge paarden, bij paarden die moeite hebben met trailerladen, angstige paarden meer (zelf)vertrouwen geven, in zichzelf gekeerde paarden zich weer meer laten openen, of juist heel expressieve paarden leren dat ze zich ook rustiger kunnen uiten.
Zo wordt het samenwerken met je paard weer écht genieten.

(Door)trainen: Spreekt de Irwin Insights werkwijze je aan en kan je paard wel wat extra ervaring, sturing of uitdaging gebruiken, dan is het ook mogelijk dat ik gedurende een bepaalde periode regelmatig met je paard werk. Neem contact met me op voor de mogelijkheden.
Trailerladen
Trailerladen gaat vaak gepaard met stress: je gaat naar een wedstrijd, je moet op tijd bij de dierenarts zijn, of je wilt zo snel mogelijk de weg op om een lange buitenrit in een natuurgebied te kunnen maken. De kans is groot dat je paard deze stress aanvoelt en er zelf ook gespannen van raakt. Je paard kan ook een keer een nare situatie in een trailer mee hebben gemaakt, of vind het simpelweg eng zijn vrije uitzicht in te moeten ruilen voor een donker hokje zonder overzicht. Al deze situaties kunnen bijdragen aan een moeizame laadsessie. Dit veranderen vergt een verschuiving van mindsets en perspectief. Ik help je graag om te zien wat je paard aangeeft en wat hij in zo’n situatie van je nodig heeft. Als er meer begrip is, ontstaat er ook makkelijker meer geduld en compassie. Combineer dit met het leren wat de juiste timing voor je hulpen is, zodat trailerladen voortaan soepel en prettig verloopt.
Let op: Trailerladen duurt soms langer dan een uur. Ik plan dit daarom altijd ruimer in. Ik vind het namelijk belangrijk dat we kunnen stoppen op een goed moment, en soms is daar wat meer tijd voor nodig.
Horse Agility
Ken je dat, die behendigheidsparcoursen waar honden over, onder en langs allerlei obstakels moeten? Dat is niet alleen voor honden, ook paarden kunnen dit als de beste! Het is een mooie afwisseling op het rijden, kan het zelfvertrouwen van mens en paard enorm vergroten, en de meeste paarden vinden het nog hartstikke leuk om te doen ook. Het doel van Horse Agility is dat je paard met plezier, gewillig en zonder angst het parcours met jou mee doorloopt. Ik organiseer met veel plezier Horse Agility trainingsdagen waarbij we ‘s ochtends stap voor stap kennismaken met de hindernissen en de theorie van Horse Agility, waarna we ‘s middags aan de hand of te paard de hindernissen kunnen gaan trotseren. Ik neem hier zelf materialen voor mee en we kunnen daarnaast ook spullen gebruiken die bij jou op stal te vinden zijn. Zo maken we er een leuke dag van met eindeloze mogelijkheden!”

ESDR THERAPY
ESDR therapie is EMDR therapie, maar dan voor paarden. De afkorting ESDR® staat voor Equine Stress Desensitization and Reprocessing. Deze vorm van therapie is afgeleid van de zeer succesvolle traumaverwerkingstherapie EMDR die al ruim 25 jaar wordt toegepast bij mensen. De vertaling naar de paarden is ingegeven door het idee dat veel probleemgedrag bij paarden voortkomt uit angsten, opgelopen trauma’s en stress. Bij deze onderliggende oorzaken van ongewenst gedrag kan onze ESDR® therapie een uitkomst bieden.
We hebben speciaal een ESDR® tuig ontwikkelt waarbij door middel van trillingen afgewisseld links en rechts ter hoogte van de schouder de beide hersenhelften van het paard gestimuleerd worden op het moment dat de spanning opbouwt. Hierdoor krijgen de hersenen veel informatie te verwerken tijdens het moment van spanning en begint de negatieve lading te vervagen. Je ziet het paard de spanning afvloeien, het paard begint zich beter te concentreren en begint zich te ontspannen.
Voorbeelden van problematiek waarvoor ESDR® therapie een uitkomst kan zijn:
- Trailer(laad)problemen
- Singeldwang
- Angst voor tegemoet komende paarden
- Angst voor hindernissen/hindernisbalken
- Algehele hoge basisspanning en/of hoge spierspanning
- Problemen met op-/afstappen
- Angst voor handelingen van dierenarts
- Angst voor smalle doorgangen
- Angst voor geluiden zoals applaus
- Angst voor water, vliegenspray, koeien, parasols, etc
- Angst voor aanraking
- Verlatingsangst
- Spanning opbouwen tijdens oefeningen
- Spanning opbouwen op ander terrein

Info die goed is te weten voor je begint aan een ESDR traject:
Hoe werkt de ESDR?
De trillingen van de pulsators, die afwisselend op beide schouders voelbaar zijn, helpen de verbindingen tussen de beide hersenhelften te herstellen. Als we het paard een taak geven en bloot stellen aan de stressvolle trigger, helpt dit de negatieve lading eraf te halen. We overschrijven als het ware de negatieve ervaring.
Hoeveel sessies zijn er meestal nodig, en hoe lang is de tijd er tussen?
Dit wisselt enorm per paard en per probleem. Ik heb paarden gehad met opstap problemen of singeldwang, die na 1 sessie klaar waren. Dingen als verlatingsangst zitten vaak veel dieper, en vragen een lang(er) traject. Gemiddeld staat er 3-5 sessies voor een ESDR traject. Ik probeer ongeveer 2 weken tussen de sessies in, aan te houden. Voor sommige paarden werkt 3-4 weken ook heel goed, maar ik hoor ook wel eens dat ze na 3 weken weer een beetje een terugval hebben, als het nog niet voldoende is bevestigd.
Het kan ook zijn dat ik je huiswerk mee geef voor tussen de sessies in. Maar in andere gevallen kan het juist ook zo zijn dat ik je vraag deze trigger even niet op te zoeken tot de volgende sessie. Dit hangt van verschillende dingen af.
Geef je paard tijd voor integratie!
Een paard kan na de sessie een aantal dagen wat moe of overprikkeld zijn. Soms zijn ze een beetje ‘wiebelig’. Daarom raad ik altijd aan de paarden de 2 dagen na de sessie rust te geven, en daarna te kijken of je ze rustig kan oppakken. Sommige paarden lijken juist heel gecentreerd de dag na een sessie, maar anderen kunnen nog een tijd nodig hebben voor de integratie. Soms hoor ik 1,5 week na een sessie dat ze opeens weer een groeispurt hebben gehad. Geef je paard dus tijd!
Bij effecten?
Soms vindt je paard gedurende een ESDR traject opeens ook meer ontspanning op gebieden waar we (nog) niet direct aan gewerkt hebben in een sessie. Zo zijn er voorbeelden van paarden waarmee we het rijden in de trailer hebben geoefend, die opeens op buitenrit minder tot geen last meer hadden van langskomende vrachtwagens. Of paarden waarmee we de rust op de wasplaats oefenden, die opeens hun benen makkelijker lieten afspuiten met water.
Soms komen er tijdens of na een sessie ook andere emoties bij het paard naar boven, die de ruimte hebben gekregen doordat de angst plaats heeft gemaakt. Bijvoorbeeld boosheid. Dit is niets om je zorgen over te maken, en is van tijdelijke aard.
Meer info hierover vind je op https://esdrtherapy.com/
Hartslagsessies
Met de hartslagmeter kun je veel inzicht krijgen in de (mentale) toestand van je paard. Wanneer is hij ontspannen, wanneer zit hij in een flight, fight of freeze respons. Ook als er niet echt sprake van spanning blijkt te zijn, kan een hartslagsessie je veel inzicht geven, en kan ik je verder op weg helpen met tips en tricks. Wil je wat meer inzicht krijgen in wat de hartslag van je paard op verschillende momenten doet? Dan is het mogelijk een hartslagsessie te boeken, waarbij we dus zonder de ESDR werken. Puur dus voor jou om extra inzicht te krijgen en je verder te helpen in de omgang en training van je paard.
