Waar ik voor sta

Open en heldere communicatie

Mensen en paarden hebben een hele andere manier van communiceren, waardoor gegeven signalen aan weerskanten makkelijk verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden. Het is mijn doel om begrip en een mogelijkheid tot communicatie tussen mens en paard te creëren, zodat hun communicatie zonder ruis, open en geweldloos kan verlopen. Door het vertolken van signalen en jou te leren op die signalen in te spelen kan ik jullie helpen om weer écht plezier uit jullie samenwerking te halen. Hierdoor creëren we samen een betere wereld met blijere paarden en gelukkigere mensen.

Gecertificeerd Irwin Insights instructrice

Irwin Insights, de manier van werken waarin ik mij thuis voel, is een werkwijze die is ontwikkeld door de Canadese paardentrainer Chris Irwin toen hij op zoek was naar manieren van ruisvrije communicatie tussen mens en paard. Irwin Insights laat je kennismaken met hoe paarden in elkaar zitten, hoe ze zien, voelen en (onderling) communiceren, en hoe jij die kennis kan inzetten om je boodschap over te brengen naar je paard. Zo begrijpt jouw paard wat jij duidelijk probeert te maken, in plaats van dat hij jouw beweging moet proberen te volgen. Er is geen betere voedingsbodem voor een oprechte connectie dan wederzijds begrip waarbij je paard dingen doet omdat hij het leuk vind, niet omdat hij ertoe gedwongen wordt omdat hij nu eenmaal aan een touwtje zit.

Enkele concrete voorbeelden van Irwin Insights:

  • Irwin Insights helpt je in kaart te brengen wat de persoonlijke ruimte van je paard is, dit te respecteren en dit andersom ook te vragen. Bijvoorbeeld door heftige bewegingen rondom het hoofd te vermijden.
  • Irwin Insights helpt je helder grenzen te kunnen stellen, zonder je paard weg te jagen of af te straffen. Bijvoorbeeld door je hand rustig op één plek te houden om te voorkomen dat je paard dichterbij komt.
  • Irwin Insights helpt je een ‘nee’ van je paard te kunnen en durven accepteren, om vervolgens samen met je paard te kijken naar hoe dat een ‘ja’ kan worden op een manier die voor jullie allebei werkt. Bijvoorbeeld door als je paard spanning krijgt door de omgeving en daardoor ergens niet langs wil, te kijken wat jij kan doen om je paard te laten zien dat je weet wat hij nodig heeft om er wel langs te kunnen gaan.

Tastbare resultaten

Als Irwin Insights instructrice geniet ik er elke dag van om te zien hoe wederzijds respect en begrip een connectie vormen van waaruit een diep vertrouwen ontstaat. In dit vertrouwen zoekt je paard geen andere paarden, voedsel of gefrustreerde gedragingen meer op als hij het even niet meer weet, maar durft hij jou als leider te accepteren en jou op te zoeken voor steun en begeleiding. Zo ontstaat er een duidelijk, zacht, eerlijk en dwangvrij spel met echt tastbare resultaten. Zodra dat spel er vanaf de grond goed in zit gaan we kijken naar hoe we dit voort kunnen zetten vanaf de rug van je paard. Je zal zien dat dit naadloos op elkaar aansluit.

Irwin Insights kan je helpen bij het starten met jonge paarden, bij paarden die moeite hebben met trailerladen, angstige paarden meer (zelf)vertrouwen geven, in zichzelf gekeerde paarden zich weer meer laten openen, of juist heel expressieve paarden leren dat ze zich ook rustiger kunnen uiten. Bekijk hiervoor mijn ‘Aanbod’ pagina.

Zo wordt het samenwerken met je paard weer écht genieten.