Oogcontact en verbinding tijdens de Geluksroute

Afgelopen weekend vulden leuke mensen Leiden met geluk. De Geluksroute. Een slinger van geluk, door Leiden heen. Het doel? Mensen laten delen waar zij gelukkig van worden, en hiermee andere mensen ook weer gelukkig maken.  Waar ik gelukkig van word, is verbinding. Dus besloot ik het hele weekend in Leiden te zijn. Vrijdagavond om met andere mensen inspirerende TedX filmpjes te kijken en te bespreken. Met, voor mij, als doel: Verbinding. Zaterdag deden Sandra en ik een verbindend experiment: Het eye-contact experiment. Geïnspireerd door dit filmpje:

Hierbij stonden we beiden in een kleine cirkel en nodigden we mensen uit om (bij voorkeur in stilte) in een cirkel tegenover ons plaats te nemen, om dan een minuut lang oogcontact op te zoeken. Waarom? Omdat dit experiment eerder is gedaan, en het filmpje hiervan me heeft geraakt. Omdat je hiermee bereikt wat mensen, in mijn ogen, echt willen: Zien en gezien worden. En omdat dit oogcontact verbindt. Ze zeggen toch wel eens dat er een rechtstreekse verbinding van je ogen naar je hart is? Dat klopt, ik heb het ervaren!

De ochtend was wat onrustig. We hadden wat moeite de goede plek te vinden om dit experiment te doen. Eenmaal oogcontact aan het zoeken, merkte ik bij mezelf op dat ik er nog niet helemaal open voor stond. Ik heb de laatste tijd zoveel afscheid genomen van mensen waar ik een enorme verbinding mee had, dat ik kennelijk nog niet helemaal open kon staan voor nieuwe verbindingen. Dat ik nog wat moeite had met loslaten en verder gaan. Ergens gedurende de dag heb ik die switch kunnen maken, ik weet niet hoe. Ik merkte dat ik er steeds meer plezier in begon te krijgen, en dat de verbindingen die ik met mensen maakte, steeds intenser werden. Steeds vaker voelde ik het letterlijk bij mijn hart, als ik iemand echt aan keek, als iemand echt daar durfde te staan. De meeste mensen bleven op een afstandje, of kwamen wel oogcontact maken, maar bleven ondertussen maar praten om het ongemak wat te camoufleren. De mensen die er echt stonden… wow. Respect. Ik heb prachtige ogen en prachtige harten gezien. Ik voelde me verbonden, anderen voelden zich verbonden. Mensen vertrokken met een glimlach. Experiment geslaagd. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *