De Uitnodiging

DE UITNODIGING

Ik wil niet weten hoe je in je levensonderhoud voorziet.

Ik wil weten waar je naar hunkert. Ik wil weten of je durft te dromen van de vervulling van je verlangen.

Ik wil niet weten hoe oud je bent.

Ik wil weten of je voor gek durft te staan uit liefde, ter wille van je dromen, ter wille van het avontuur van in leven zijn.

Ik wil niet weten welke planeten in conjunctie staan met jouw naam.

Ik wil weten of je het centrum hebt bereikt van smart. Of de verraderlijke kanten van het leven je hebben geopend of dat je jouw levenslust hebt verloren en je jezelf hebt afgesloten uit angst voor nog meer pijn. Ik wil weten of je bij pijn kunt zijn, de mijne of de jouwe, zonder iets te doen om die te verbergen of te laten verdwijnen.

Ik wil weten of je bij vreugde kunt zijn, de mijne of de jouwe. Of je uitbundig kunt dansen en extatisch kunt zijn tot in de toppen van je vingers en de puntjes van je tenen, zonder ons te waarschuwen of reëel te zijn of te denken aan de beperkingen van de menselijkheid.

Ik wil niet weten of het verhaal dat je me vertelt waar is.

Ik wil weten of je een ander kunt teleurstellen om trouw aan jezelf te zijn. Of je kunt verdragen van verraad te worden beschuldigd en geen verraad te plegen aan jezelf. Ik wil weten of je trouw en dus betrouwbaar kunt zijn.

Ik wil weten of je schoonheid kunt zien, al schijnt de zon niet iedere dag en of jij je leven kunt laten ontstaan uit de aanwezigheid van God. Ik wil weten of je kunt leven met falen, jouw falen en mijn falen, en toch aan de oever van een meer kunt staan om “ja” te roepen tegen de zilveren maan.

Ik wil niet weten hoeveel geld je hebt.

Ik wil weten of je na een nacht van verdriet en wanhoop, opstaat, vermoeid, gekwetst tot in je botten en voor je kinderen doet wat nodig is.

Ik wil niet weten wie je bent of hoe je hier gekomen bent.

Ik wil weten of je met mij in het centrum van het vuur wilt staan zonder terug te deinzen.

Ik wil niet weten waar, wat of met wie je gestudeerd hebt.

Ik wil weten of je alleen kunt zijn met jezelf en of je in lege momenten werkelijk op je gezelschap gesteld bent. Ik wil weten wat je innerlijke steun biedt als al het andere wegvalt.

(De uitnodiging, geïnspireerd door Ohria Mountain Dreamer, oude wijze indiaan, mei 1994)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *