Filosofie

Ik wil ervoor zorgen dat mensen en paarden elkaar gaan begrijpen, dat mensen leren de signalen van de paarden te herkennen, om hun samenwerking geweldloos te laten verlopen. Hierdoor krijgen we een betere wereld met blijere paarden en mensen.

Natural Horsemanship
De term zegt het al: Natuurlijk paard-man-schap. Natural Horsemanship is leren hoe paarden denken, en communiceren met het paard, waarbij je zijn eigen taal gebruikt. Het gaat over het creĆ«ren van een band met je paard, waarbij het paard dingen voor je doet omdat hij het leuk vindt, niet omdat hij ertoe gedwongen wordt. Een relatie waarin beide partijen hun verantwoordelijkheden tegenover elkaar hebben, waaruit een grote mate van vertrouwen ontstaat en het paard jou accepteert en zoekt voor leiderschap. Op een natuurlijke manier werken mens en paard samen. Vriendelijk, eerlijk, een spel, zonder dwang met bijzondere resultaten. Als de basis vanaf de grond er goed in zit, dan pas ga je denken aan het werken op je paard. Hierdoor kan je genieten van een beter samenspel met je paard.
Er zijn in de loop der jaren veel natuurlijke methoden om met je paard te werken, ontstaan. Ik heb jarenlang veelal gewerkt volgens de methode van Pat Parelli, echter in mijn zoektocht naar nog meer zachtheid en respect voor het paard, is het werken volgens de methode van Chris Irwin voor mij de meest zachte, eerlijke en natuurlijke manier gebleken. Dit vormt nu veelal de basis van de relatie die ik mensen en hun paarden wil meegeven.

  • Heeft je paard problemen met trailerladen? Ik kan je helpen door anders te leren denken en werken met je paard, waardoor je je paard alleen leert laden.
  • Wil je leren werken met je paard op de meest pure manier die er bestaat? Ik geef  Natural Horsemanship lessen.
  • Kan je paard niet stilstaan, reageert hij raar op je of sluit hij zich af? Ik kan je met Happy Horse-sessies helpen op een natuurlijke manier weer in contact te komen met je paard.
  • Heb, of ken jij een getraumatiseerd paard of een paard wat een bepaalde angst heeft? Samen kunnen we de angsten van je paard verhelpen.

Paardencoaching
Paardencoaching is coaching voor jou. Je hoeft helemaal niets met paarden te hebben, mogelijk vind je ze zelfs een beetje spannend. Paardencoaching is een hele directe manier van coachen met een paard, waardoor in korte tijd tot de essentie van je vraag kan worden gekomen. Het paard reageert op bepaalde systeemdruk en het is de taak van de coach om te vertalen wat hij of zij bij het paard ziet gebeuren. Een paard is een kuddedier en een vluchtdier, waardoor het erg primair reageert. Alles draait om overleven, om hier en nu, niet om gister of volgende week.

Heb je een probleem, vraag, thema of is er een bepaald patroon dat zich continu herhaald in je leven?