Challenge accepted!

Mensen zijn gewoontedieren. Ritme en regelmaat zijn goeddoeners, ze creëren rust en een gevoel van veiligheid. Maar toch gaat elke dag weer, het hele jaar door, hetzelfde riedeltje, een mens wel vervelen. Af en toe iets nieuws of een andere uitdaging, houdt ons scherp.

Met paarden is het niet anders. Ook paarden zijn gewoontedieren. En kuddedieren. De veiligheid van de bekende kudde, regelmatige voertijden en een rustige slaapomgeving, zijn basisbehoeften. Die uitdaging die een mens gewoon kan opzoeken, wanneer hij de behoefte voelt, wordt bij paarden helaas nogal eens vergeten. Paarden kunnen immers niet zeggen dat ze eens iets nieuws zouden willen proberen. Dus is het aan ons om ze te lezen en gehoor te geven aan deze roep om vernieuwing.

Wissel af, zorg voor uitdaging. Zelfs als je fanatiek wedstrijdruiter bent zou ik je aanraden om zeker 2x in de week iets anders te doen dan alleen maar rijden en oefenen, oefenen, oefenen. Geloof mij, je paard zal je dankbaar zijn, waardoor je een gemotiveerder paard en betere resultaten krijgt. Iedereen wil toch een paard dat naar je toe komt met een blik in zijn ogen die vraagt: ‘Wat gaan we vandaag voor leuks doen?’.

Met afwisselen bedoel ik niet 2x in de week longeren en de andere dagen rijden. Zo makkelijk kom je er niet vanaf. Niets is zo dodelijk saai als 40minuten lang alleen maar rondjes lopen, dat geldt voor paarden net zozeer als voor mensen. En dan kunnen mensen zichzelf tenminste nog motiveren, maar als er voor paarden geen duidelijk doel en een duidelijke beloning aan vast zit, dan wordt het al snel een dooddoener.

Tip: Ga grondwerken met je paard. Je kan vanaf de grond een enorme band met je paard opbouwen door samen te spelen! Klinkt dit doelloos voor jou? Maak er een training van. Wat wil je bereiken? Wist je dat je vanaf de grond, je paard voorwaarts, achterwaarts, zijwaarts, harder, zachter, kan laten gaan? Wendingen om de voorhand, achterhand? Je kan je paard leren om objecten aan te raken, om op jou te letten en te zoeken naar een antwoord op de vraag die je ze stelt. Je kan ze leren op dingen staan, over een zeil lopen, zelfs over een wip-wap of door een tunnel. En als jullie dit allemaal kunnen, samen, dan kan je jezelf ook nog als doel stellen om het allemaal in vrijheid te kunnen doen, zonder touw! Als dat geen spelen meer is! Wedden dat jouw paard naar je toe komt omdat hij het leuk vindt om een nieuwe uitdaging te krijgen?

Tip 2: Ben je inspiratieloos? Neem contact met me op!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *