Horse Agility

Ken je dat, die parcoursjes voor honden, waarbij de honden door tunnels heen crossen, over een brug of een wip heen gaan, slalommen, stil moeten zitten op een aangewezen plek, enz? De meeste van ons hebben wel eens over deze behendigheid gehoord. Minder bekend, in Nederland althans, is dat agility niet alleen voor honden, maar ook voor paarden is!

IMG_20140929_152312IMG_20140915_151904Sinds ik betrokken ben bij ‘Boerderij op IJburg’, heb ik ook de beschikking over een aantal leuke pony’s, die fijn met elkaar in de kudde leven. Omdat we met de kinderen die ‘Ponymaatje’ bij ons zijn, ook wel eens een parcours met gekke obstakels neerzetten, leek het me erg leuk me hier verder in te verdiepen. Met Iris was ik hier al weleens mee bezig, maar nu ben ik ook gestart met onze eigenwijze pony Pebbles, die toch wel wat extra training kon gebruiken. Afgelopen december zijn we gestart met Horse Agility wedstrijden, om mezelf hopelijk later dit jaar, Horse Agility Accredited Trainer te mogen noemen.

resized_CIMG2285IMG_20140331_114358

Iedereen die met de wedstrijden start, begint in het Starter Level, en de opdrachten worden steeds moeilijker. Zo begin je met het hele parcours in stap. Naarmate je verder komt met de wedstrijden, worden er steeds meer stukken draf verwacht. Ook een aantal seconden stil staan, achterwaarts, zijwaarts en zelfs galop, komen in de wedstrijden terug. Het doel is dat je paard gewillig en zonder angst met je mee loopt door het parcours. Je krijgt dan ook minpunten als je druk op je lijn zet. Het toewerken naar het werken in vrijheid wordt zo extra gestimuleerd! Het parcours is iedere maand weer anders en iedereen kan mee doen, ongeacht de trainingsmethode die je gebruikt. Hierdoor kan je goed werken aan de relatie met je paard en geeft het mooie handvatten om te trainen met een doel, en om je training erg afwisselend te houden!
IMG_20141129_134603_7CSIMG_20141023_143759

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *